Maksimal dataudnyttelse på landbrugsbedriften

Maksimal dataudnyttelse på landbrugsbedriften
Projektansvarlig

Videncentret for Landbrug driver en række centrale databaser, hvori der opsamles mange produktionstekniske og økonomiske data vedrørende de enkelte landbrugsbedrifter. Databaserne er landsdækkende og rummer data fra både økologiske og konventionelle bedrifter.

Projektets overordnede formål er, set over den samlede projektperiode på tre år, at sikre, at dette omfattende og helt unikke empiriske datagrundlag let kan tilgås og anvendes som grundlag for dokumentation, rådgivning, benchmarking, videndeling, analyser, forskning og certificering bredt i hele erhvervet. Projektets aktiviteter er derfor fokuseret på at øge både kvaliteten og omfanget af de data, som opsamles og stilles til rådighed, lette adgangen til data, samt øge mulighederne for at bearbejde og nyttiggøre de indsamlede data.

Effekten af projektet er derfor, at der fortsat tilvejebringes og udbydes adgang til et helt unikt og ajourført fagligt funderet datagrundlag, som alle aktører i erhvervet kan anvende til hurtigt og sikkert at kunne vurdere muligheder/effekter af forskellige tiltag, med henblik på at fremme en bæredygtig udvikling for hele værdikæden. Projektet faciliterer dermed en effektiv viden spredning om de nyeste produktionsresultater og den økonomiske udvikling i erhvervet. Ligeledes vil de forbedrede muligheder for teknisk integration til/fra databaserne i høj grad medvirke til, at der hele tiden udvikles nye målrettede og mere effektive teknologiske løsninger og værktøjer, der imødekommer landmændenes behov for planlægning, overblik og styring i dagligdagen hvorved erhvervets konkurrenceevne øges.

Benchmarking på 2012 årsrapporter

Benchmarking på 2012 årsrapporter kan ske fra 22. januar med nye supplerende oplysninger og beregninger. Der er åbnet for overførsel af årsrapporter til ØDB.

Anbefaling om polte i supplerende opgørelser

Anbefaling vedrørende håndtering af polte i Driftsgrensanalysen.

Foreløbige resultater fra driftsgrensanalyser

Foreløbige resultater for udvalgte driftsgrensanalyser for 2012 regnskaber kan ses her. Såvel dækningsbidrag pr. enhed som årets resultat pr. enhed fremgår.

Normer i kapacitetsregneark for lave – anvend Ø90 Benchmarking

Regressionsmodellen i kapacitetsregnearket er blevet gennemanalyseret. Vi fraråder brugen af modellen i flere situationer. Alle brugere, både DLBR-rådgivere og ansatte i finansielle institutioner, bør være opmærksomme på dette.

Vejledende værdiansættelse af status i årsrapporter 2013

Udgangspunktet er, at aktiver værdiansættes til dagsværdi.

Værdiansættelse i årsrapporter i DLBR-virksomheder, herunder anvendelse af vejledende statuspriser

Formålet med dette notat er at præcisere principielle forhold omkring værdiansættelse af aktiver i årsrapporter i DLBR-virksomheder, herunder at forklare, hvordan de vejledende statusværdier fastsættes og hvor de kan anvendes.

Normer til fordelinger

Hvis man ikke har konkret information om fordelinger mellem produktions- eller driftsgrene i det interne regnskab, kan man anvende normtal til fordeling i den supplerende opgørelse/fordelingsanalyserne

Renteomkostning af bunden kapital

Da offeromkostningsprincippet er et gennemgående princip i Driftsgrensanalyserne, holder vi fast i den individuelle rente, når vi fastsætter renten af den bundne kapital

Vejledning til fordelingsanalyser

Denne vejledning vedrører fordeling af indtægter og omkostninger mellem driftsgrene i de supplerende opgørelser i det interne regnskab

Anbefaling om polte i Driftsgrensanalyser

Der er to forskellige måder at håndtere egne producerede polte, så omkostninger til polte indgår i Driftsgrenen for søer. For opformeringsbesætninger anbefaler vi, at man analyserer soholdet sammen med polteproduktionen

Hvad er effekten af placering af grovfoder i marken eller i stalden?

Det har ingen effekt for Benchmarking, om grovfoder placeres på konti vedførende marken eller konti vedrørende stalden, hvis der ikke er forskel på primo og ultimo-statusprisen på eget produceret grovfoder, når vejledningen til fordelingsanalyser følges.

ØDB Kvalitetskriterier

Overførsel af årsrapport til ØDB medfører, at vi udbetaler 400 kr., når en række krav er opfyldt og der er udarbejdet Driftsgrensanalyse

Anbefalede standardkolonner i Benchmarking

Antallet af bedrifter i sammenligningsgrupperne i Benchmarking bliver størst ved ens brug af kolonner i den supplerende opgørelse/fordelingsbillederne.

Indberetning af 2013-årsrapporter og brug af Ø90 Benchmarking

Overførsel af årsrapporter til Økonomidatabasen er lukket i perioden 15/11 2013 til 21/1 2014. Der kan benchmarkes på allerede overførte årsrapporter i Ø90 Benchmarking indtil udgangen af 2013. Vær opmærksom på at indgive samtykker til Business Check

Supplerende oplysninger

Supplerende oplysninger til 2013 årsrapporter

Supplerende oplysninger og kvantum 1 oplysninger i internt regnskab samt ØDB/benchmarking

I forbindelse med overførsel af regnskab til økonomidatabase og benchmarking er det afgørende for kvaliteten, at en række supplerende oplysninger og kvantum 1 data er udfyldt så korrekt som muligt.

Foderkrav og grovfoderudbytter

Se artikel: Årsrapporter 2013 - fremskaffelse af status- og supplerende oplysninger

Beregning af producerede slagtekalve

Se artikel: Årsrapporter 2013 - fremskaffelse af status- og supplerende oplysninger

Årsrapporter 2013 – Fremskaffelse af status- og supplerende oplysninger

Vedlagt er en række regneark eller henvisninger til beregning af statusværdier samt supplerende oplysninger til årsrapporten 2013. Regneark og vejledninger til årsrapport 2013 kan findes på Landbrugsinfo under Regnskab og revision.

Beregning af hønniker 2013

Se artikel: Årsrapporter 2013 - fremskaffelse af status- og supplerende oplysninger

Beregning af slagtekyllinger 2013

Se artikel: Årsrapporter 2013 - fremskaffelse af status- og supplerende oplysninger

Præsentation: Grovfoderudbytternes vej fra mark til krybbe

Den 12. december 2013.

Lagermodul til grovfoder

I 2013 er der udviklet en prototype på integration mellem Mark Online (Dansk Mark Database) og Lagermodulet (DLBR Lager), så det nu er muligt at overføre høstudbytter for grovfoder til lageret.

Rapport: Benchmarking

Analyse i relation til version 1.0 af benchmarkingværktøj.

JVO Opsamling_analyse

Mock up af delegeringssystem

Mock up af delegeringssystem

Vejledning til at komme i gang med og bruge Microsoft SelfService BI.

Vejledning til at komme i gang med og bruge Microsoft SelfService BI.

Løsningsskitse til delegeringssystem

Løsningsskitse til delegeringssystem, der har til formål at gøre det nemmere for landmanden at delegere en delmængde af sine rettigheder i en applikation til en ansat.

SelfService BI praktiske erfaringer

Praktiske erfaringer med at bruge Microsoft SelfService BI på Videncentret for Landbrug.

Test_pdf

Test_pdf

Afsluttende rapport